Historie van het Boothuis en het reddingstation op Schiermonnikoog

        

Even alles op een rijtje...
De eerste redding werd op 20 november 1831 verricht. Acht roeiredders haalden vier bemanningsleden van het tussen Schiermonnikoog en Rottum gestrande schip De Goede Verwachting’. In de jaren die volgden werden met een nieuwe, kleinere boot herhaaldelijk reddingen verricht. De redders van Schiermonnikoog kregen weliswaar minder te doen dan hun collega’s op Ameland en Terschelling, maar toch kwam het regelmatig voor dat tijdens stormweer aan lager wal geraakte zeilschepen op de Schiermonnikoger gronden verdaagden. 


                             Winter 1929 (westzijde van het boothuis)

                                                                                      

Het roeitijdperk werd afgesloten toen in 1942 de motorstrandreddingboot Johan de Witt op Schiermonnikoog werd gestationeerd. De motorstrandreddingboten werden, evenals de roeireddingboten, in een boothuis opgeslagen. Tussen 1830 en nu verhuisde het reddingstation meerdere malen van locatie of verbouwde men het bestaande boothuis. 
 

              
De voorzijde van het boothuis in de jaren 50                                      en hier de achterzijde

 

De Willem Horsman
De Willem Horsman is een motorstrandreddingboot van het type Eierland, het is gebouwd van teakhout door de gebroeders Taat te Katwijk aan Zee. De Willem Horsman werd in 1956 op Schiermonnikoog gestationeerd. In 1986 werd de reddingboot in Egmond aan Zee ingezet, totdat zij in 1992 buiten dienst gesteld werd. In 1998 kwam de Willem Horsman terug naar Schiermonnikoog

In 1982 kregen de Schiermonnikogers de beschikking over de speciaal voor hun vaargebied ontworpen waddenvlet Nine Anna, twee jaar later gevolgd door een snelle rubberboot. Samen voeren de beide boten steeds vaker uit, niet in de minste gevallen voor de opkomende recreatievaart
.

 Nine Anna
Het was mede die pleziervaart die de KNRM in 1993 deed besluiten om op Schiermonnikoog een snelle, grotere reddingboot te stationeren.

 Annie Jacoba Visser
De boot werd Annie Jacoba Visser gedoopt. Weer drie jaar later werd de Annie Jacoba Visser overgeplaatst naar Lauwersoog, om op Schiermonnikoog plaats te maken voor de Jan en Titia Visser, de eerste grote all-weather reddingboot op het eiland.
 Jan en Titia Visser
Al die tijd lag er op Schiermonnikoog naast de genoemde boten ook een snelle rubberboot. Sinds 1991 is dat de Tonijn.
De wipperploeg, uitgerust met een wippertruck en een lijnwerp- en wippertoestel, completeert het reddingstation.
Sinds november 1999 vaart de reddingboot Koning Willem 1 van het type Arie Visser vanaf de steiger bij de veerbootdam. 

Met dank aan de  voor de foto's